Selain Pantai Apa Lagi Menarik Di Port Dickson

Port Dickson Negeri Sembilan memang sudah terkenal dengan tempat mandi-manda. Kebanyakkan hujung minggu penduduk kota dihabiskan di sini. Kini ada tarikan terbaru yang patut kita lawati.

Disamping mandi-manda, Alive 3DArt Gallery juga tak kurang menariknya. Terletak di Daerah Lukut, satu jalan nak ke PD. Perjalanan lebih mudah dengan google map.


Harga tiket dewasa RM25 tanpa MyKad atau RM20 dengan MyKad. Bagi kanak-kanak pulak tikert harga RM15 dengan MyKad. Kanak-kanak di bawah ketinggian 90cm free.

Antara gambar-gambar yang menarik:

Gayat

Ala-ala zaman silam

Mendayung

Rumah Terbalik Upside Down



Sebelum datang ke sini, aku dah terbayangkan rumah terbalik macam kat Tamparuli Sabah tu. Jadi ambik masa sikit nak buat keputusan sebab dah ada pengalaman pegi ke Rumah Terbalik Tamparuli. Setelah berbincang dengan wife akhirnya pegi juga ke Rumah Terbalik Upside Down PD. Tempatnya selepas Pantai Teluk Kemang. Tak susah mencari dengan Google Map.

Rupa-rupanya konsep kat sini berbeza dengan Rumah Terbalik kat Tamparuli. Bangunan biasa sama konsep dengan 3D Art Gallery yang baru je aku singgah tadi. Cuma ada kelainan sikit.

Welcome


Trick Je ni..

Ambik Air

Takde la menarik sangat. Setiap gambar yang di ambik tu perlu dirotate 2 kali untuk menampakkan kesannya. Lain-lain binaan dan gambar bagi aku biasa-biasa saja. 

Antara tips yang boleh aku kongsikan di sini ialah:
  1. Datang awal untuk mengelakkan kesesakkan. Seawal pukul 10 orang dah beratur menunggu.
  2. Bawak ahli keluarga ramai-ramai. Kalau setakat pergi berdua, tak berapa syok. Nak ambik gambar pun tak ada semangat. Ini kerana terlalu kurang pekerja yang nak datang membantu ambik gambar.
  3. Camera yang agak canggih diperlukan. Ada tempat-tempat yang terlalu gelap dan sukar nak ambik gambar. Setakat camera iPhone 4S memang gambar kelaut la.
  4. Ada sesetengah gambar tak ada photoshot point. Bukan semua pengunjung pandai cari angle yang sesuai. Jadi kalau ada ilmu photographer sikit-sikit tu sangat membantu.
Baiklah, banyak lagi travelog yang nak kena update nih. Maklumlah tengah cuti sekolah kan. So, selagi tak pejam mata, kita travel dan terus travel.





SHARE

KHAIRUL AMRAN

Ini catatan perjalanan aku untuk aku abadikan menjadi kenang-kenangan. Selagi aku hidup, aku akan terus menulis dan menulis di dalam blog ini. Catatan ini sekadar catatan peribadi. Bukan untuk rujukan mahupun dijadikan asas hujjah dalam perdebatan. Teruskan membaca atas pilihan sendiri.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. wahh..

    rajin hang tulis pasal travel eh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak buat camna bro, dah tak berkecimpung dlm line pedagogy. Nak start kat endragogy thn dpn. So, masa2 terluang ni idea travel lebih banyak dari idea lain.

      Delete

Before submitting your comment or should you be unaware of this, read up my comment policy . Hopefully this answers all your question regarding how I attend to readers comments.