Menara Condong Teluk Intan

Lumut 1 Okt 16


Menara Condong bukan sahaja boleh dilihat di Paris. Teluk Intan, Perak juga ada sebuah menara condong yang unik.

Melawat Perak terutama bandar Teluk Intan tak lengkap kalau tak singgah bergambar kenangan di sini.

Asalnya menara ni dibina untuk meletakkan tangki air bagi kegunaan kecemasan penduduk bandar ini. Dibina pada tahun 1885 ia mampu bertahan sampai sekarang.

Selain dari itu, menara ini menjadi penanda arah kapal-kapal yang belayar di pelabuhan Telok Anson. Sebenarnya banyak lagi sejarah yang tercatat tak mampu saya nak cerita satu persatu. Boleh pegi sendiri dan baca setiap informasi tetrtulis di sekitar menara ini.

Sekarang, menara ini menjadi mercutanda Teluk Intan. Ada jam besar juga untuk penanda waktu. Kawasan sekitar terjaga memudahkan pengunjung untuk ambil tahu bangunan unik ini.


Lumut 1 Okt 16

Satu tips kalau nak selfie, bagi nampak keseluruhan tinggi menara ni.. Depan tangga naik menara ni ada satu lukisan. Ambil gambar selfie betul-betul tempat saya berdiri ni. Maka akan kelihatan muka kita berlatarbelakang menara penuh sampai atas.

SHARE

Unknown

Ini catatan perjalanan aku untuk aku abadikan menjadi kenang-kenangan. Selagi aku hidup, aku akan terus menulis dan menulis di dalam blog ini. Catatan ini sekadar catatan peribadi. Bukan untuk rujukan mahupun dijadikan asas hujjah dalam perdebatan. Teruskan membaca atas pilihan sendiri.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment

Before submitting your comment or should you be unaware of this, read up my comment policy . Hopefully this answers all your question regarding how I attend to readers comments.